PARTNEŘI:

Pěstování ve skleníku

Salát na záhoně

© Faey Szeuw | sxc.hu

Skleník nikdy nestavíme ve stínu (např. vyšších stromů), v průvanu (ulička mezi dvěma stavbami) či v mrazové kotlině. Pěstujeme v něm druhy zeleniny, pro které jsou skleníkové podmínky, jako je teplo, světlo a vlhkost vzduchu, ideální. Je rovněž třeba dbát na ochranu proti chorobám a škůdcům (mšice, molice, svilušky apod.). Na to jsou vhodné biologické a mechanické způsoby ochrany, které ve výpěstcích nezanechávají škodlivé zbytky (rezidua) chemických přípravků.

Pěstitelův rok

Skleník využijeme téměř po celý rok. Od ledna do dubna předpěstováváme sazenice zeleniny a květin, které poté v dubnu a květnu vysazujeme na venkovních záhonech nebo je případně přirychlujeme v pařeništi. Především to bývají ředkvičky, rané košťáloviny, raná mrkev, tyčková rajčata, zeleninová paprika, melouny, lilek nebo salátové okurky.

Poté, co sklidíme ranou zeleninu, skleník využijeme k pěstování podzimních a zimních druhů, ze kterých mohou některé přezimovat až do jara. V polovině ledna ve vytápěném skleníku předpěstováváme pro rychlení sazenice salátu, v únoru sazenice ostatních druhů a v březnu sazenice pro venkovní záhony.

Během února na záhony vyséváme ředkvičku, karotku, kopr, špenát a sázíme sazečku cibule. Koncem února hlávkový salát a od poloviny března rané košťáloviny. Pokud není skleník vytápěn, pěstování posuneme o měsíc později. Po sklizni zeleniny 1. sledu započneme ve vytápěném prostoru od poloviny dubna (v nevytápěném znovu asi o měsíc později) sázení plodin 2. sledu, což jsou okurky, papriky, lilek, melouny, rajčata a fazole.

Plodiny 3. sledu, které lze vysazovat do konce srpna, jsou květák a kapusta, od začátku září kedlubny a štěrbák a od poloviny září rané odrůdy salátu. Srpen a září je rovněž ideální doba pro ředkvičky, špenát kopr a ředkve. V říjnu do skleníku můžeme přesadit dosud nevyvinuté druhy zeleniny na dopěstování (kapusta, květák, pekingské zelí) nebo k jejich uchování přes zimu (růžičková a kadeřavá kapusta, pór).


Nevíte si rady? Chybí Vám nějaká informace? Zeptejte se v diskusi!